Lohman debuteert zeer verdienstelijk in de managementliteratuur met haar boek The Voice of Leadership

Recensie;

G. Vergouw
De muze van leiderschap

Een boek dat mijns inziens een beetje onder de radar is gebleven is ‘The Voice of Leadership’ van Irma Lohman. Dat is jammer want het boek is een gedegen werk dat op creatieve wijze het onderwerp (persoonlijk) leiderschap beschrijft. 

Muziek staat in het boek centraal en dat is niet verwonderlijk want Lohman is naast professioneel spreker een begenadigd zangeres, die na haar opleiding aan het Koninklijk conservatorium onder meer het Prinses Christina concours heeft gewonnen. Geen wonder dus dat het boek doorspekt is met de metafoor van muziek, van ‘De toonladder van het leven’ tot aan de bijlagen achterin, waar met codes meer dan 100 nummers kunnen worden beluisterd die aansluiten bij de thema’s uit het boek. Dat maakt het ook een boek dat sterk aansluit bij de persoonlijkheid van Lohman als spreekster en zangeres.

De hoofdonderwerpen die worden behandeld zijn authenticiteit, passie, zingeving, spiritualiteit en tevens de ‘hoe’ vraag, waar 10 instrumenten worden gegeven waarmee de lezer concreet aan de gang kan.

Lohman lijkt daarbij vrijwel de gehele boekenkast over deze onderwerpen in het boek te hebben samengebald. De vraag is dan gerechtigd in hoeverre het boek iets toevoegt aan de managementliteratuur. Dat doet het boek echter ernstig tekort, want de kracht schuilt naar mijn mening juist in de prettige, overzichtelijke maar vooral creatieve wijze waarop de informatie wordt gebracht.

Al te vaak streeft de managementliteratuur in mijn ogen namelijk naar ‘iets nieuws’, zonder dat het nieuwe iets zinnigs toevoegt. Al te veel managementliteratuur lijdt naar mijn mening juist aan de bekende ‘recency bias’, zolang het maar nieuw klinkt, zal het wel goed zijn. Daarbij wordt vaak ten onrechte vergeten dat juist kennis die zich gedurende vele jaren heeft bewezen veel meer waarde kan hebben voor lezers.

Juist die waardevolle kennis komt mooi aan bod in ‘The Voice of Leadership’, waarmee Lohman zeer verdienstelijk debuteert in de managementliteratuur.

Wie zich richt op de kracht van het boek, een overzicht van de essentie van de hoofdonderwerpen en de kernachtige vragen, zal zeker voordeel kunnen halen uit het boek. ‘The Voice of Leadership stelt doordringende vragen maar blijft te allen tijde prettig leesbaar.

Gyuri Vergouw
Auteur Het dodo-effect en De managementmonologen

https://www.managementboek.nl/boek/9789461539397/the-voice-of-leadership-irma-lohman#recensies

Tevens was Gyuri te gast in mijn TV programma The Voice of Leadership.

Bekijken?
https://m.youtube.com/watch?v=4u8C9nJTbco&t=999s

 

Comments are closed.