Reflectie op mijn werkcollege op Nyenrode

Gisteren gaf ik een werkcollege op Nyenrode. Op verzoek van hoogleraar business spiritualiteit Dhr.Paul De Blot SJ zijn we ingegaan op de spirituele rijkdom van ons eigen levensverhaal.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je bepaalde belangrijke levensgebeurtenissen kunt zien als levenslessen die je rijker maken als mens i.p.v dat het ons in een slachtofferrol doet wegkwijnen? Ik heb zelf, net al ieder mens, het een en ander mogen meemaken, en heb ondanks de ellendige zaken die ook ik op mijn bordje kreeg mogen omzetten naar kracht. Ik noem het altijd; de verborgen cadeautjes kunnen zien, zelfs in iets dat anderen wellicht zouden typeren als crisis.
 
 
Soms moeten we eerst ergens doorheen voordat we er weer uit komen en ons naar die next level kunnen bewegen. Ons ontdoen van bepaalde zaken en/of personen die niets (meer) toevoegen aan jouw leven, aan jouw zijn. Die shift kun je beter maken als je weet waar jij voor staat. Wie ben je werkelijk? Wat is de visie op jezelf, anderen, de wereld en al de daarin spelende thema,s.
 
 
Het leven is als een notenbalk. We bewegen ons in een bepaald systeem en kunnen zelf bepalen hoe we ons daarin bewegen? De noten staan daarbij voor onze normen en waarden, onze overtuigingen, ons karakter, onze drijfveer, onze talenten, doen en laten. Het was een hele fijne avond waarin je voelde dat iedereen openstond voor nieuwe ideen en vormen om meer succes, zelfvertrouwen en geluk te realiseren, zowel persoonlijk als zakelijk gezien.
 
 
Dat was ook de vraag….wat kan muziek betekenen voor een bedrijf, voor de werkende mens binnen een organisatie. Er werden inspirerende vragen gesteld die ook mij uitdaagden om goed bij de les te blijven en wat mijn beweegredenen zijn en hoe ik denk dat ik mijn aandeel te kunnen leveren met mijn muziek, mijn zang binnen bedrijven. De woorden vloeiden uit mijn mond. Totaal bij mezelf gebleven en tegelijkertijd openstaand voor prikkelende vragen. Mensen waren zichtbaar geraakt. Zo merkte ik ook dat ik na de opera aria Nessun Dorma gezongen te hebben, nog luisterend naar de laatste slotakkoorden, dat ik gegrepen, geraakt werd zelf door de ambiance om mij heen, de mooie muziek en de diepere betekenis die we daar als individu aan kunnen geven.
 
 
Mijn reis gaat pas beginnen, er komen mooie mensen op mijn pad, gisteren ook weer. Mensen die je graag bijstaan om ook zelf hoger op die toonladder van het leven te komen, zowel persoonlijk als zakelijk gezien. Dankbaar voor alle nieuwe samenwerkingen en kansen die op mijn pad komen.
En dat is geen toeval, zoals Paul De Blot SJ dat altijd zo mooi zegt.
 
 
“iets of iemand valt je toe”.
En dat is precies wat er gebeurd als je in lijn met je ziel leeft, je afgestemd bent op je ware zelf. En hoe mooi is het om mede door je “zijn” anderen te mogen raken.
Al bij al een geslaagde avond. Ook leuk om Koos Groenewoud weer in de collegezaal te zien zitten met zijn zoon, en Rudy Brouwer. Allemaal mooie mensen die hun steentje wensen bij te dragen aan een nieuwe en mooiere wereld.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.