Pasen; bevrijding, wedergeboorte en spiritueel ontwaken

PASEN

En al vier ik de Pasen dit jaar zonder mijn 6 zoontjes, de boodschap ervan ontgaan me allesbehalve. 

BETEKENIS

Even stilstaan bij…ja, wat ook al weer precies? En hoewel ik de nodige verhalen als kind thuis heb gehoord merk ik toch dat ik mijn geheugen weer even mag opfrissen. Ik lees dat het paasfeest een feest is van bevrijding, van de wedergeboorte, van het spiritueel ontwaken. Ik kan het me direkt allemaal weer herinneren. Jezus die paar dagen na zijn dood was verrezen uit zijn graf. Ik had het gezicht van de engel die dit constateerde graag eens willen zien. Voordat ik hier een bijbel verhaal ga citeren…

GELUK

De termen bevrijding, wedergeboorte en spiritueel ontwaken spreken me persoonlijk erg aan. Gaat daar het hele leven niet over? En zijn we daar met z,n allen op deze wereld niet naar op zoek? Deze drie benamingen gaan mijn inziens eigenlijk over de zoektocht naar geluk. En dat wil iedereen wel..of toch niet?

Hoveel mensen willen zich echt bevrijden van hun zielepijn, ongeluk, tegenslag en verdriet? Be-vrij-den gaat om het vrijmaken van negatieve energie, vastgeroeste overtuigingen en de keuze durven maken om anders te kijken naar diezelfde problemen.

GO WITH THE FLOW

Alleen dan kan wedergeboorte figuurlijk gezien plaatsvinden. Zonder beweging geen verandering. Denk aan de rups die uiteindelijk transformeert naar een vlinder. Wat een innerlijke strijd vind daar plaats in die cocon, wat een bewegingen . Die cocon valt er niet zomaar plots vanaf, daar gaat heel wat aan vooraf. Zo gaat het met ons mensen ook, als het “goed” is. We wikken en wegen, we staan stil en beetje bij beetje bewegen we voort. Doorstroming kan alleen plaatsvinden als er iets in beweging is, denk maar aan water. De zee is en blijft wat dat betreft een mooie metafoor van hoe het in ons mensenleven ook gaat. Kalme zee, woeste zee, eb en vloed, van koud naar warm, maar nooit en te nimmer hetzelfde.

LAAT LOS, OPEN JE HANDEN OM TE ONTVANGEN 

Hoe kunnen we als mens spiritueel ontwaken als alles van een leien dakje zou gaan? Alles zou altijd bij het oude vertrouwde blijven. Als je doet wat je altijd doet krijg je ook datgene wat je altijd kreeg. Je kan daar bewust of onbewust voor kiezen, maar situaties, relaties en omgeving van de mens zullen altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Het is een kunst om te leren mee te bewegen, letterlijk go with the flow. Wees je bewust van weerstand, wrok, onzekerheid en omarm die gevoelens terwijl je met datzelfde bewustzijn ervoor durft te kiezen om met de stroom mee te gaan die jouw een bepaalde richting opduwt. Probeer je er ondanks die wellicht angstige en onzekere gevoelens aan over te geven. Soms drijven emoties als wanhoop en machteloosheid je juist in een bepaalde richting, en is dat de koers die je zal “moeten” varen om hogerop te komen. Hoger op de toonladder van het leven…als mens. En juist als je alles durft los te laten en je je eraan over durft te geven zul je zien dat er weer wegen vrij komen die je uiteindelijk op het pad doen belanden waarvoor je hier op aarde bent gekomen. Jij was het alleen even kwijt..en zul je hetzelfde doen als Jezus dat deed met Pasen. Weer opstaan na een moeilijke periode en weten dat het goed is waar je bent beland. En zo niet, dan begint het weer van voren af aan, wellicht in een andere setting, maar net zolang tot jij het geluk hebt gevonden. Iets waar we uiteindelijk allemaal naar streven en wat we verdienen. Jij en ik!

Ik wens je een fijne Pasen..

Comments are closed.