Contradictie? Bewegen, doen, actie versus dip, burnout en depressie.

Zit jij momenteel niet zo lekker in je vel, heb je last van een dipje of zit jij wellicht in een vette depressie?

Eigenlijk wil ik je alleen maar zeggen dat de gradatie ervan er eigenlijk niet echt toe doet. En dat lijkt nogal een uitspraak niet, i know, maar weet dat JIJ zelf het tij kunt leren keren.

Ja, natuurlijk is het mooi als “gelijkgestemde” mensen met je meepraten, mensen die er hetzelfde over denken als jij, over “ons mensen”, de maatschappij, over de wereld en alle toestanden daarin. En ja, misschien heb je zelfs wel het geluk dat je liefdevolle geduldige mensen om je heen hebt die je uit dat dipje of die dikke diepe put, waarop die deksel keihard aangedraaid lijkt te zijn, dat zij je eruit willen halen, trekken, wrikken wellicht eerder in dat laatste geval.

Weet, dat zonder beweging van jouw kant je letterlijk geen kant opkan, je muurvast zit en dat je daar zal blijven waar je nu staat, zit of misschien al wel heel diep onder die grijze deken van moedeloosheid en doelloosheid ligt.

En toch durf ik te zeggen; “Jij bent “the one and only” die zich van deze zware en/of lichtere somberheid kan ont-doen.

BEWEGEN, DOEN, in ACTIE komen. Whatever it takes! vlinder-steen

Dat lijkt natuurlijk een contradictie, want hee, we hebben het hier wel even over mensen die diep gezonken zijn he, mensen die met een mooie naam, in hun burnout of depressie zitten.

Maar hee, deze mensen ZIJN niet hun burnout of depressie he, ze hebben die naam slechts opgeplakt gekregen door….zodat…ja, waarom eigenlijk? En wie verzint zoiets?

Weet je wat het is. Ieder mens, alle levende wezens op aarde, tevens de hele wereld, allemaal hebben we te maken met onze ups and downs, op welke manier dan ook.

Weet dat dat bij het leven hoort! Het ene moment ervaren we flow en geluk, een ander moment hoeft er maar iets of iemand te zijn met een bepaalde mening en/of gedraging en schieten we massal in de stress, in angst, in onze weerstand.

Goh, net mensen zeg. Dat hoort er nou eenmaal bij, dat werkt al vanaf dag 1 toen onze aardkloot geschapen werd en zo zal het altijd blijven gaan.

Adam en Eva ervaarde ook al weerstand, angst en stress op een bepaald moment, maar deden vervolgens wel gewoon hun “ding”, ongeacht of dat goed of slecht was omdat we nou eenmaal ook graag labelen, maar hoe dan ook; ze kozen wel heel bewust ergens voor. (we kennen die “uitkomst inmiddels”, maar even afgezien daarvan). Het gaat erom dat we altijd een KEUZE hebben in het leven. vlindervrouw

Je doelloos, teneergeslagen of lamgeslagen voelen, door wie of wat dan ook, ook dat is een KEUZE, zij het bewust of onbewust.

Meestal is het een onbewust proces en kunnen we wel zeggen; “Ja, nou, ik heb hier echt niet voor gekozen hoor”.

Dat dat naar slachtoffergedrag neigt wil ik niet zo ongenuanceerd stellen, maar jawel, je hebt WEL gekozen ergens voor, voor jezelf en/of in je je leven. Wellicht onbewust….

En DAAR ligt wat mij betreft dan ook gelijk de SLEUTEL….(tot geluk)

Want hoe bewuster je wenst te zijn en/of te worden, des te meer levenslessen je gaat begrijpen, inzichtelijk zal krijgen.
Dan praat je niet “slechts” meer over zaken die je zijn overkomen, dan ben je je ervan bewust dat de stappen die je onbewust DAARVOOR al hebt gezet, dat die wel degelijk te maken hebben gehad met hoe jouw leven is verlopen en het resultaat van waar en hoe jij nu in het leven staat.

En terugkijkend, wees eerlijk…je hebt iedere keer, iedere dag weer die KEUZE om bepaalde dingen anders te gaan doen. Je kunt die ene deur dichtgooien om vervolgens een andere te openen.

Overigens zonder dat je van tevoren de garantie hebt of krijgt dat die nieuw geopende deur de poort naar geluk zal zijn.

En als opnieuw bepaalde deuren weer geen “doorgeefluikjes” blijken te zijn voor geluk dan kun je ook die gewoon weer sluiten, ze achter je latend, sta je weer op om vervolgens the next one te proberen.

Niemand heeft ooit beloofd dat het leven een feestje zou zijn, maar…en ja…een open deurtje deze, ik weet het…maar je mag zelf wel de slingers trachten op te hangen.

En natuurlijk is het zo dat als je wellicht al heel diep gezonken bent, om wat voor reden dan ook, dan is het fijn dat er tijdelijk zoiets bestaat als zielenknijpers en chemische “snoepjes”. put-klimmen

Echter zullen vooral die laatste er alleen maar voor zorgen dat je gevoelens nog meer onderdrukt raken.

Hoe kun je dan “In Gods naam” die “poort naar geluk” vinden, oftewel naar je hart? Daar waar alle antwoorden in jezelf liggen opgeslagen en “kloppen”.
Het is namelijk DAAR waar je zowel je gifts als je rotzooi mag gaan bekijken, gaan doorvoelen vooral.

Alleen dat zal je terug kunnen brengen naar je “natuurlijke staat van zijn”. Eentje van pure liefde, lichtheid, bewustzijn, grootsheid en geluk.

En nee, daar hoor je niet enkel vioolmuziek op de achtergrond klinken, daar liggen namelijk ook die (kapotte) spiegels waarin je jezelf en je verleden mag bekijken.

En dat mooie beeld dat je erin gereflecteerd mag zien (ja, JIJ!) kan alleen maar geheeld worden als je daar diep naar durft te kijken. (ogen worden niet voor niets spiegels van de ziel genoemd). Kijk naar jezelf…liefdevol.
Je mag er wezen!

Want zie en probeer te voelen dat achter die pijn, dat verdriet, die eenzaamheid, die schaamte, die rouw en teneergeslagenheid tegelijkertijd ook dat dat succes, dat zelfvertrouwen, die troost, die liefde, die vreugde die moeiteloosheid en dat geluk aanwezig is…

Licht alom…in every sense…Het is maar hoe je het wilt bekijken. tunnel

En het is natuurlijk die kant in onszelf die we allemaal willen zien, voelen, horen, ademen, ervaren maar vooral (be) leven.

En dat begint bij het jezelf leren omarmen in dat hele totaalpakket dat je bent.
Daarin kun je het licht in al haar facetten aanschouwen en je eraan verwarmen, net als de mensen om je heen die dat willen zien.

Weet dat het zo is! Dat het zo werkt!

Ookal zie jij wellicht nog geen, of nog maar een klein straaltje licht aan het eind van die tunnel waarin je (nog) denkt te verkeren.

Weet dat alles begint met dat kleine sprankje hoop, dat sprankelende lichtje dat ben jij.
In zowel goede en slechte tijden, in lichte of donkere dagen.

Je bent het waard om voluit te gaan stralen, je licht te laten schijnen, ook naar anderen toe.

Pak dat podium dat leven heet en heb het lef om in die spotlights te gaan staan. Je bent het waard!

Je bent als winnaar geboren, en dat ben je NU, op dit moment dat ne dit leest, nog steeds, ookal hangt die slinger wellicht niet helemaal recht of lijkt ie te zijn verscheurd. Die kleuren zullen altijd blijven.

Geloof in jezelf en weet dat je alles in je hebt om in licht, liefde en geluk te leven! Dat is je geboorterecht.

Jouw leven is voorbestemd, dus maak er wat van!

Mocht je een heldere kijk kunnen gebruiken wat betreft het proces waarin je wellicht zit?

Let me know, give me a call of stuur me gerust een PB.

Ik mag graag even naast je staan.

Comments are closed.