Delete en groei door shit

Uit mijn boek; 

The Voice of Leadership

 

Waar het om gaat is dat je je weer bewust wordt van wie je ECHT was toen je zo jong was en dat je je kunt her-inneren waar ooit wellicht die eerste scheurtjes zijn ontstaan die er misschien nu voor hebben gezorgd dat je onbewust bepaalde karakater eigenschappen en emoties hebt weggestopt, dat je die (tijdelijk) bent kwijtgeraakt.

Besef dat in diezelfde herinneringen tevens de sleutel ligt voor je toekomstig levensgeluk. Bedenk steeds dat er "zonder dalen geen pieken" zijn. Dat er “zonder wrijving geen glans” is. Om te kunnen groeien als mens zul je soms figuurlijk gezien eerst door de shit, door die modder moeten.

Iets dat je zou kunnen vergelijken met die prachtig uitziende Indiase bloem. Zij kan zich namelijk enkel pas ontvouwen, groeien en bloeien door JUIST in diezelfde kleiachtige modder, die “shit” te staan. Daarin liggen letterlijk haar roots. Dat proces van bewustwording en groei voltrekt zich eigenlijk op eenzelfde manier bij de mens. Je kan je natuurlijk wel afsluiten voor alle “shit” in je leven en je hoofd in het zand steken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten door een enorme weerstand tegen alles en iedereen in het leven te hebben dat enigszins een negatieve lading lijkt te hebben in jouw ogen.

Weet dat je eens de rekening gepresenteerd zal krijgen. Dat kan zich manifesteren in de vorm van psychosomatische klachten zoals bijvoorbeeld bepaalde ontstekingen, een maagzweer of hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn, om maar iets te noemen. Maar die weerstand kan zich ook uiten door uiteindelijk, als je het vechten en ontkennen moe bent gestreden, in een vette burn-out of depressie.

Onverwerkt verdriet zorgt nou eenmaal voor veel stress en verdriet, ook al willen we dat soms zowel voor anderen als voor onszelf ontkennen. Andere zorgwekkende vormen van onverwerkt leed die zich bij mensen toch weten te uiten zijn de hart en vaatziekten. Spreekwoordelijke gezegdes zoals: "Met pijn in het hart" en "met je hand over je hart strijken", zouden ons juist aan het denken “moeten” zetten. Pijn in je hart kun je overal om hebben. Vanwege een overleden dierbare, een verloren baan of een verbroken relatie, maar je kan ook met pijn in je hart terugdenken aan bepaalde situaties, personen en omstandigheden. “Met je hand over het hart strijken” heeft bijvoorbeeld alles te maken met vergeven. Iemand het voordeel van de twijfel geven, het nog een keer proberen.

Allemaal zaken die we soms te makkelijk nalaten of waar we ons überhaupt niet bewust van zijn. Ga eens na waarom je je computer regelmatig dient op te schonen. Juist, alles letterlijk een keer lekker opschonen, “deleten” wat je niet meer nodig hebt.

Dat zorgt uiteindelijk voor ver-ADEM-ing

Comments are closed.